Come and follow my blog. thank you for your supports. :) now i'm officially graduated from UITM. Alhamdulillah :)



My words!

Hai. I Ieqashafiqa. Want to know about me? Feel free to follow me. If you gonna search something, in below box!

>> convocation countdown
date : NOW

>> Bachelor of Engineering (Hons) Chemical
date : 06/09/2014

>> officially finish my diploma
date : 09/05/2014
at: 09:00am

>> prince proposed
date: 20/10/2012
at: 12:00am


Blog Archive

 tengah skodeng

Contact Me

: Shafiqa'aziyatul Azie
: @ieqashafiqa
: My Blog

Tabung Masa Hadapan

Tutorial search bar kat blog
Sunday, 27 May 2012 | 0 Diamond[s]

Salam. Lama dah ieqa x buat tutorial. Sekarang, sementara ieq masih free, ieqa nak buat tutorial letak search bar kat blog.
Korang nak tau macam mane? Meh ieqa kasi tau.

Bagi pengguna template blogger and layout:

1.      Dashboard > layout > Add a gadget
2.      Klik HTML/Javascript.
3.      Copy abd paste kod kat bawah nie.

(CTRL+C serentak untuk copy)

Bagi pengguna template or blogskin:

1.      Dashboard > Template
2.                Copy and paste kod kat bawah nie

(CTRL+C serentak untuk copy)

korang suma leh letak kat mana2 yang korang suka keyh. Yang bold tue, korang leh tukar ikut ayat yang korang suka.

<form id="searchThis" action="/search" style="display: inline;" method="get"><input onfocus="if(this.value==this.defaultValue)this.value='';" value="Nak cari apa?" type="text" id="searchBox" onblur="if(this.value=='')this.value=this.defaultValue;" style="width: 150px;color:#636363;" vinput="" name="q"/> <input id="searchButton" value="Pergi" type="submit"/></form>

Panjang untuk search bar nie pun boleh ditukar gak. Korang tukar jer no kod nie “width: 150px, yang ada kat kod atas tue.

selamat mencuba.

Post a Comment

thanks for the comments. no harsh word ok. :)

Newer Post
Older Post